Ротационното правителство е кабинет, при който по време на мандата  министър-председателят

...
Ротационното правителство е кабинет, при който по време на мандата  министър-председателят
Коментари Харесай

Какво е ротационно правителство и къде тази формула работи?

Ротационното държавно управление е кабинет, при който по време на мандата  министър-председателят се сменя, без значение дали в границите на същия политически блок или като част от огромна коалиция. За българската политическа сцена тази концепция е нова. Най-близкият ѝ еквивалент е ротацията на ръководителя на националното заседание, решение взето от 49-я парламент. Израел е първата страна, която употребява ротационно държавно управление през 1984 година, след договарянията за сформиране на огромно съдружно държавно управление. Споразумението за ротацията от 1984 година не е обвързващо. Правителството на ротацията съставлява две поредни държавни управления - едното, образувано през 1984 година и управлявано от Шимон Перес от " Алианса ", и другото, образувано през 1986 година и управлявано от Ицхак Шамир от " Ликуд ". Съставът и систематизиране на портфейлите на двата кабинета са идентични.  Северната ни съседка Румъния сега се намира в обстановка на ротационен кабинет. Правителството на Николае Чука, актуалният министър председател на страната определен в края на 2021 година, е първото ротационно държавно управление, което поема властта в Румъния, чиито членове са СДП, НЛП и СДСМ. Победата на изборите вземат социалистите.След 4 дни, т.е. на 26 май, се чака министър председателят на Либералната партия – Николае Чука да подаде оставка, а водачът на социалистическата партия Марчел Чолаку да поеме поста на министър-председател.
Трите партии подписват съдружно съглашение, което планува вторият министър-председател да назначи собствен състав за министерски съвет и в случай че реши - да резервира част от министрите на предходния министър председател. Ротацията на министър председателите е позната процедура и в Република Ирландия. След ирландските парламентарни избори през на 27 юни 2020 година е образувана коалиция от Fianna Fáil, Fine Gael и Зелената партия въз основата на ротационно държавно управление. По неофициална информация сходна е и сделката сред ГЕРБ и ПП-ДБ – мандатът да бъде стартиран от учен Николай Денков, а Мария Габриел да бъде негов заместител до реализиране на ротацията 6 месеца по-късно.

Примери в международната история за ротационно държавно управление има. С днешна дата България също се причислява към тях. Дали тази формула  ще бъде успешна - следва да разберем.

Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР